Slik satser du på Serie A i 2024

Serie A er også kjent som Serie A TIM på grunn av nasjonal sponsing. En Scudetto presenteres til vinneren av denne toppligaturneringen for profesjonelle klubber som er øverst i Italias fotballstruktur. Siden 1930 har ligaformatet brukt en round-robin-planlegging. Ligaen er anerkjent som en av verdens beste fotballigaer og er populær blant online-bookmakere i Serie A. Konkurransen blir også ofte fremstilt som en av de mest taktisk og solide defensive fotballigaene i verden.

Denne italienske ligaen er blant verdens tøffeste fotballigaer. UEFA-koeffisienten for nasjonale ligaer rangerer Serie A på tredjeplass på kontinentet. Ligaen ligger foran den tyske Bundesliga og franske Ligue 1, men ligger bak Englands Premier League og spanske La Liga.

Slik satser du på Serie A i 2024
Emil Hansen
WriterEmil HansenWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher
Serie A-format

Serie A-format

Grunnlaget for disse rangeringene er de tidligere femårige prestasjonene i de europeiske klubbkonkurransene av klubbene fra et bestemt land.

I mesteparten av denne ligaens historie konkurrerte atten eller seksten lag på dette høyeste italienske mesterskapet. Siden 2004/05 har imidlertid tjue lag deltatt i Serie A. Hvert lag møter hver av de nitten klubbene i løpet av sesongen. Lagene spiller en kamp på hjemmestadion og den andre kampen på motstandernes bakke, totalt trettiåtte kamper når sesongen er over.

Klubbene møter hver av de nitten motstanderne én gang i løpet av første halvdel av sesongen. Så møter klubbene hverandre igjen i andre del av sesongen, med hjemme- og omvendt bortekamper. Dermed er det mange Serie A-spillmarkeder på nettbaserte sportsbettingsider.

I tidligere sesonger hadde både første del og andre del av sesongen nøyaktig lignende kampordrer. Fra og med sesongen 2021/22 begynte Serie A imidlertid å implementere en tilfeldig tidsplan. Tidsplanen følger nå den spanske, engelske og franske ligaen.

Serie A-format
Rangering i ligaen

Rangering i ligaen

Siden 1995 har lag ikke fått noen poeng når de taper, men får tre poeng for å vinne en kamp og ett enkelt poeng for uavgjort. Før 1995 fikk lag tidligere to poeng etter å ha vunnet. Tegning og tap var lik dagens format.

De fire beste lagene får en plass i Champions League den påfølgende sesongen. En femte- og sjetteplass kreves for å kvalifisere seg til Europa League den påfølgende sesongen. Det syvenderangerte laget spiller i den nye Europa Conference League. Klubber fra Serie B får opprykk til Serie A ved slutten av hver sesong.

Disse lagene er erstattere for de tre nederst rangerte lagene som får nedrykk når sesongen er over.

Mens nivået er kjent for sitt tette forsvar og taktiske kontroll, er det nok spennende fotball å glede seg over. Fans av Serie A omtaler ligatittelen som Scudetto.

Rangering i ligaen
Serie A sine toppklubber

Serie A sine toppklubber

Det er flere toppklubber i denne italienske toppkonkurransen. Dette er lagene som har vunnet flest mesterskap. Gjennom årene har fotballag har også hatt mange stjernespillere på listene sine.

Inter Milan

Siden oppstarten i 1909 har klubben vært den eneste som har konkurrert i Serie A. Inter deler den legendariske San Siro stadion med lokale rivaler AC Milan for hjemmekamper. Laget har vunnet trettitre nasjonale mesterskap.

AC Milan

Som det er kjent, har Milan tilbrakt hele sin periode i toppklassen, bortsett fra to sesonger fra 1980 til 1983. Klubben er en av de mest velstående i italiensk og internasjonal fotball. Seieren for sesongen 2021/22 var AC Milan, som vant sin første ligatittel siden 2011.

Roma

I 2022 vant AS Roma, oppkalt etter Italias hovedstad, den første Europa Conference League. Roma har også vunnet tre ligatitler, den siste i 2001. Klubben deler det enorme Stadio Olimpico med lokalrival Lazio for hjemmekamper.

Juventus

Flertallet av La Liga-stjernene har spilt for Juventus gjennom historien til italiensk ligafotball, og de fortsetter å være en ustoppelig kraft i ligaen. Bianconeri har vunnet tittelen 32 ganger, inkludert et femårsløp fra 2011 til 2016.

Napoli

Til tross for at han ikke har vunnet en tittel nylig, har Napoli forblitt en dominerende styrke i ligaen. Spillere kan finne Napolis spillmarkeder hos hvilken som helst online bookie. Napoli har den fjerde største fanbasen i Italia og er det femte laget som tjener best.

Serie A sine toppklubber
Serie A sin toppstatistikk

Serie A sin toppstatistikk

Juventus satte ny rekord med 102 poeng i 2013/14-sesongen, som ennå ikke er overgått. Den overveldende prestasjonen var betydelig fordi Juventus allerede hadde vunnet tittelen to uker før. Inter Milan har rekorden for den største vinnermarginen, etter å ha endt 22 poeng foran andreplass i 2006/07-sesongen.

Spillere med over 200 mål er José Altafini, Gunnar Nordahl, Antonio Di Natale, Giuseppe Meazza og Roberto Baggio. Gianluigi Buffon og Paulo Maldini har flest opptredener, med henholdsvis 657 og 647 kamper.

Bortsett fra Maldini og Buffon, har to spillere i Serie A gjort mer enn 600 opptredener: Francesco Totti og Javier Zanetti. Med de fleste kampene spilt av utenlandske spillere, opprettholder Zanetti rekorden.

Buffon har rekorden for flest serie A clean sheets med 299. Med 16 røde kort holder Paolo Montero, Luigi Di Biagio og Giulio Falcone rekorden. Med 792 opptredener (ekskludert fem sluttspillkamper) er Carlo Mazzone treneren med flest opptredener.

Serie A sin toppstatistikk
Serie A League og Cup-konkurranser

Serie A League og Cup-konkurranser

Coppa Italia, eller Italy Cup, er en årlig knockout-cup for italiensk fotball som drives av fotballens styrende organ, FIGC frem til 2010. Siden 2010 har Lega Serie A kjørt denne konkurransen. Cupen går i intervallene mellom seriekampene. Med fjorten trofeer er Juventus det mest suksessrike laget og er et populært valg i enhver online sportsbook.

Supercoppa Italiana, eller Italian Super Cup, er en årlig kamp mellom forrige sesongs vinnere av Serie A og Coppa Italia.

Den siste tiden har ikke lag fra Serie A hatt mye hell i Champions League. Inter Milan beseiret Bayern München i 2010 for sin siste seier. I 2017 kom Juventus til finalen, men tapte mot Real Madrid, to år etter tapet mot Barcelona.

AC Milan har vunnet Champions League syv ganger, noe som gjør dem til det mest dominerende Serie A-laget i konkurransen. Inter Milan og Juventus har vunnet tre ganger, og Juventus har vunnet to ganger.

Lag fra Serie A konkurrerer også i Europa League. Serie A-lag har vunnet ni titler, inkludert tre av Inter og Juventus, to av Parma og en av Napoli. Serie A-lag er populære valg hos sportsbook-leverandører i denne konkurransen. Imidlertid er Parma den siste vinneren som har løftet cupen i 1999.

Serie A League og Cup-konkurranser
Historien om Serie A

Historien om Serie A

Fra 1898 til 1922 kjørte ligaen som flere regionale divisjoner. Den nåværende strukturen dateres tilbake til sesongen 1929/30. Juventus har mest suksess i Serie A, med 36 titler. AC Milan og Inter Milan er de nest mest suksessrike klubbene, hver med nitten ligatitler.

Begge Milan-klubbene har hatt vanskelige tider den siste tiden på grunn av Juventus' dominans, men dette har muliggjort fremveksten av flere nyere navn i det italienske spillets øvre lag. Faktisk har Roma og Napoli vært Bianconeris viktigste konkurrenter de siste årene. Ingen av dem har imidlertid gjort nok for å skape en langvarig utfordring. Etter en utvidelse i 2005 har divisjonen nå 20 lag og følger et standardformat.

Hva gjør Serie A så populær?

Serie A har produsert noen av de mest intelligente spillerne i spillets historie. Dette ryktet har festet seg med ligaen til i dag. Serie A ligger bak toppligaene i England og Spania når det gjelder kommersiell utvikling. Den har heller ikke de beste besøkstallene i Europa.

Silvio Piola, som spilte for Cagliari Calcio fra 1929 til 1952, har rekorden for flest scorede mål (274) i ligaen. Francesco Totti, som scoret 250 mål mellom 1992 og 2017, er den nest høyeste målscoreren bak Piola.

Historien om Serie A
Beste Serie A-odds

Beste Serie A-odds

Mange fotballelskere vil se til land som Italia når de vil se det fineste av spillet fordi det er noen veldig kjente hjemmelag som spiller i det landet. Disse spillene vil alltid gi tippere mange innsatsalternativer. I tillegg kan det hende at det er mer praktisk å bruke live streaming eller live kommentartjenester som tilbys av mange online bettingsider.

Pengelinje

På Moneyline er det tre muligheter: hjemmelagets seier, uavgjort og bortelagets seier. Moneyline-innsatser avgjøres etter ordinær tid, 90 minutter pluss skadetid. Cupkamper som Coppa Italia kan gå til tilleggstid og straffer i Italia. Alle Moneyline-spill avgjøres på poengsummen ved slutten av ordinær tid, uavhengig av det endelige resultatet.

Over under

I fotballspill refererer totalt antall mål eller under/over til antall mål man tror vil bli scoret gjennom spillet. De fleste online sportsbooks vil bare ha én mållinje for hvert spill, alt fra Under/Over 0,5, 1 eller 1,5 mål.

Mot spredningen

De fleste sportsbooks vil bare gi én mållinje for hver kamp, fra +/- 0,5, 1 eller 1,5 mål. Når enkeltpersoner satser på Roma +1,5 mål (-250) og Napoli ikke klarer å slå dem med to mål eller mer på slutten av ordinær tid, vil veddemålet vinne. Dessuten, når man satser på Napoli -1,5 mål (+130), vinner de hvis de slår Roma med to eller flere mål.

Bestillinger

Å satse på om en fotballspiller får et gult eller rødt kort kan virke rart, men det har vist seg å være svært vellykket for den vanlige tipperen på Serie A bookmaker-nettsider. Satser på fotball bestillinger er klassifisert som et unikt spill fordi det skiller seg fra tradisjonelle kampvinner- og under/over-markeder.

Spill på fotballkort kommer med sine egne regler og fordeler. I stedet for flaks, er det et spørsmål om instinkt og nøye etterforskning. Fordi spillere kan vinne uavhengig av sluttresultatet, trenger de ikke å vente til spillet er over.

Beste Serie A-odds
Beste bookmakere å satse på Serie A

Beste bookmakere å satse på Serie A

På grunn av sin dominans i ligaen har Juventus, AC Milan og Inter Milan effektivt monopolisert kortere odds i Serie A-spillmarkedene. Siden 1930 har de vunnet 80 prosent av Serie A-ligatitlene seg imellom, og Juventus har vunnet tittelen flest ganger.

Når du satser på Serie A på en av beste online bookmakersider, legger spillere merke til at lag som spiller mot toppklubbene har lengre odds, avhengig av form. Spillere kan finne topp Serie A-odds på 1xBet, Melbet, BetWinner, Parimatch, Megapari, William Hill og Unibet blant mange beste bookmakere. Det er også nyttig å se individuelle spillerprestasjoner for å se om det er et fall i formen i en av toppklubbene.

Beste bookmakere å satse på Serie A
About the author
Emil Hansen
Emil Hansen
About

Emil Hansen fra Oslo er en pioner innen lokal tilpasning av online kasinoinnhold i Norge. Med en nøyaktig sans for detaljer og en dyp kjærlighet til sine norske røtter, bygger han bro mellom kasinoverdenen og hjertet av Norge.

Send email
More posts by Emil Hansen